wtorek, 5 marca 2013

DESERKI II

KARMELKI ŚMIETANKOWE...

  • 400 g cukru
  • 750 ml śmietanki kremówki(32%)
  • 100 g migdałów
Wsypać cukier do rondelka,zalać śmietanką,postawić na średnim ogniu i pracowicie mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje i zażółci się.Migdały sparzyć,obrać ze skórek i posiekać dowolnie drobno.Dodać do masy i wymieszać.Wylać na talerzyk łyżeczkę masy,żeby sprawdzić,czy się zanadto nie rozlewa i jeśli jest dość gęsta,wylać całość do płaskiego naczynia.Gdy zastygnie,pokroić na kawałki dowolnego kształtu.Smacznego!

LODY WANILIOWE....

  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • mała torebka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
Śmietankę wlać do małego garnka i podgrzewać(na małym ogniu),aż będzie dobrze gorąca(nie zagotować).Zdjąć  garnek z ognia,wsypać cukier waniliowy i zwykły,dokładnie wymieszać.Szybko wystudzić w zimnej wodzie i przelać do plastykowego pojemnika,wstawić do zamrażalki.W czasie mrożenia często lody mieszać dla uzyskania lepszej konsystencji(inaczej będą wodniste).Po całkowitym zamrożeniu nakryć pojemnik pokrywką.Można przechowywać 4 miesiące.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz