DESERKI II
KARMELKI ŚMIETANKOWE...
- 400 g cukru
- 750 ml śmietanki kremówki(32%)
- 100 g migdałów
Wsypać cukier do rondelka,zalać śmietanką,postawić na średnim ogniu i pracowicie mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje i zażółci się.Migdały sparzyć,obrać ze skórek i posiekać dowolnie drobno.Dodać do masy i wymieszać.Wylać na talerzyk łyżeczkę masy,żeby sprawdzić,czy się zanadto nie rozlewa i jeśli jest dość gęsta,wylać całość do płaskiego naczynia.Gdy zastygnie,pokroić na kawałki dowolnego kształtu.Smacznego!
LODY WANILIOWE....
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- mała torebka cukru waniliowego
- 100 g cukru
Śmietankę wlać do małego garnka i podgrzewać(na małym ogniu),aż będzie dobrze gorąca(nie zagotować).Zdjąć garnek z ognia,wsypać cukier waniliowy i zwykły,dokładnie wymieszać.Szybko wystudzić w zimnej wodzie i przelać do plastykowego pojemnika,wstawić do zamrażalki.W czasie mrożenia często lody mieszać dla uzyskania lepszej konsystencji(inaczej będą wodniste).Po całkowitym zamrożeniu nakryć pojemnik pokrywką.Można przechowywać 4 miesiące.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz